Waar ben je?

Welk effect heeft ruimte op onze verhalen? Dat onderzoeken we in drie bijzondere programma’s, op drie locaties in de stad. We trappen af met de theatermonoloog ‘Een van ons’ van schrijver Christine Otten: acteur Kenneth Herdigein speelt Luc, een levenslanggestrafte. Met schrijver Munganyende Hélène Christelle vervolgen we de avond: zij geeft een voordracht over de vraag hoe locatie en verblijf al dan niet de verhalen in onze cultuur beïnvloeden. En tot slot buigen we ons in een pikdonker muZIEum met schrijver Corinne Heyrman en maker Joan Kuhlman over de vraag wat (niet) zien met literatuur en andere kunsten doet. Dit laatste programma-onderdeel wordt gemaakt i.s.m. medewerkers van muZIEum (ervaringsdeskundigen).

Dit evenement is vanwege de coronaregels uitgesteld naar een n.t.b. moment. Waar ben je? vervangen we tijdelijk door een geschreven interview met schrijver Christine Otten, impactproducent Noortje Kessels en een ex-gedetineerde schrijver. Deze tekst, over gevangenisstraffen, de dunne grens tussen vrijheid en onvrijheid, en de kracht van literatuur in tijden van crisis, publiceren we in de week van 7 december op de Notulen van het Onzichtbare.

Ontwerp zonder titel (13)
Ontwerp zonder titel (15)

Christine Otten (1961) is schrijver, theatermaker en schrijfcoach. Haar werk kenmerkt zich door een groot maatschappelijk engagement. Ze brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard. Onlangs verscheen de roman Een van ons (2020), geïnspireerd op haar ervaringen in de gevangenis.

Foto: Fjodor Buis

Kenneth Herdigein (1959) is acteur. Hij is vooral bekend van zijn rollen in verschillende televisieseries, zoals We zijn weer thuis, Zeg ‘ns Aaa, Opzoek naar Yolanda, Unit 13 en Goede tijden, slechte tijden. Herdigein is ook bekend door zijn vele rollen in het Nederlandse theater. In 2010 speelde hij de rol van Nelson Mandela in de musical Amandla! Mandela.

Foto: Jean van Lingen

Munganyende Hélène Christelle (1993) woonde onder andere in Kigali, Eindhoven en Brussel. Ze schrijft maatschappijkritisch proza, essays, columns en maakt auditieve verhalen. Daarin werpt ze een heldere blik op concepten van zwart-zijn, vrouw-wording en thuiskomen. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman Vreemd fruit die bij Uitgeverij Pluim gaat verschijnen.

Foto: Gaby Jongenelen

Corinne Heyrman (1994) studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft proza en non-fictie, maakt theater en radio. Haar werk verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst daar iets aan kan bijdragen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook Mogelijke eigenschappen, waarin zij het onderzoeken onderzoekt. Momenteel werkt zij aan haar debuutroman die bij De Arbeiderspers zal verschijnen.

Foto: Gaby Jongenelen

Hoe kun je een kunstwerk ervaren zonder je ogen te gebruiken? Joan Kuhlman (1981) is albino en slechtziend en schrijft bijzondere audioscripts. Dit doet zij onder andere voor het Van Abbemuseum. In haar beschrijvingen verbindt ze het plezier van het kijken met voelen. In deze presentatie neemt ze je mee in haar fascinerende werkwijze en beleef je een onzichtbaar kunstwerk.