Literaire expeditie

In het najaar van 2020 zouden we drie keer een literaire tour langs een aantal kleine podia, telkens op een andere bijzondere locatie, organiseren. In groepjes zouden we gedurende één avond verschillende kleine interdisciplinaire performances en voordrachten bezoeken. Elke editie had een eigen thema: tijd, ruimte en verbinding. I.v.m. de huidige coronaregels stellen we het samen op avontuur gaan voorlopig uit, daarom organiseren we online alternatieven. Lees er hieronder meer over.

Literaire expeditie #1

Op zaterdag 24 oktober stond Drapetomania | the Diasporic Gaze gepland. Deze expeditie legden we vast op beeld. Het resultaat: Drapetomania, de film. In januari, de precieze datum volgt nog, organiseren we een online filmavond. Niet alleen gaat de film dan in première, ook gaat Richard Kofi in gesprek met de Drapetomania-makers.

Kunstenaar Richard Kofi neemt je mee op reis door de tijd. Een verkenning naar een andere realiteit leidt ons langs objecten die bezield zijn en die leven en een persoonlijkheid hebben. Ze zijn afkomstig uit het verleden maar kunnen ons leren de toekomst te begrijpen en zelf te veranderen. Met interdisciplinaire performances van danseres Junadry Leocaria, jazztrompettist Peter Somuah en klassiek pianist Dywel Braaf.

De titel, Drapetomania, verwijst naar de gelijknamige vermeende aandoening die tot slaaf gemaakten ertoe zou zetten hun gevangenschap te ontvluchten. De term is onderdeel van een pseudowetenschappelijk-racistisch wereldbeeld dat eigentijdse vormen van racisme nog steeds beïnvloedt, maar wat in deze expeditie compleet kapot gemaakt wordt.

Literaire expeditie #2

Waar ben je? De literaire expeditie over de invloed van ruimte op onze verhalen vervangen we tijdelijk door een geschreven interview. Corinne Heyrman sprak met schrijver Christine Otten, impactproducent Noortje Kessels en een ex-gedetineerde schrijver. Deze tekst, over gevangenisstraffen, de dunne grens tussen vrijheid en onvrijheid, en de kracht van literatuur in tijden van crisis, lees je op Notulen van het Onzichtbare.

Literaire expeditie #3

De derde expeditie was nog volop in de maak toen de maatregelen rondom corona werden aangescherpt. Ter vervanging organiseren we binnen het thema ‘verbinding’ een briefwisseling tussen studenten. Voor deze studenten, opgesloten in veel te kleine studentenkamers met het ene na het andere Zoomcollege, is deze tijd extra eenzaam. Wij koppelen studenten aan elkaar om verbinding tot stand te brengen. Doe je mee? Klik hier voor alle informatie.