Biografie van een Vlieg

Nu het jaarlijkse Wintertuinfestival niet doorgaat, worden de posterplekken, die normaal gesproken het evenement aankondigen, gebruikt om een verhaal te vertellen. Jaap Robben schreef een verhaal dat in 25 hoofdstukken langs de weg, al wandelend of fietsend, te lezen is. Het verhaal is boeiend voor jong en oud. Van 5 t/m 29 november te zien in heel Nijmegen. 

Met Biografie van een Vlieg verplaatsen we het podium: het festivalprogramma vindt dit jaar niet in theaters en popzalen plaats, maar in de buitenlucht. De posterplekken zijn niet langer een aankondiging, maar worden bladzijden uit een boek. Met deze nieuwe en bijzondere vorm van publiceren vormt de stad het decor voor een verhaal en worden alle inwoners lezers.

Biografie van een Vlieg is een verhaal over ontdekken, vriendschap en vergankelijkheid. Het is geschreven voor jong en oud, en is via drie wandel- en fietsroutes gratis te lezen. De routekaarten zijn te downloaden, maar zijn ook gratis verkrijgbaar bij boekhandels Dekker v.d. Vegt, Roelants en de Kinderboekwinkel. Mocht je tijdens de route een hoofdstuk niet goed kunnen lezen door zonweerkaatsing, een wegafzetting of teveel verkeer: beluister het dan via audio.

Vlieg mee en deel het met ons! Maak een foto van jouw wandeling of fietstocht, deel het op de socials via #biografievaneenvlieg of mail het naar literatuur@denieuweoost.nl. Onder de inzendingen verloten we een boekenpakket van Jaap Robben.

Biografie van een Vlieg gaat op tour! In samenwerking met festival Explore the North is dit Nijmeegs initiatief van 17 t/m 24 november ook in Leeuwarden te lezen. In 2021 volgen andere steden.

Over Jaap Robben

Jaap Robben (1984) is schrijver, dichter en theatermaker. Jaap schrijft niet speciaal voor een leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder. Je kunt Jaap kennen van zijn bekroonde kinderboeken (Suzie Ruzie, Plasman), als voormalig stadsdichter van Nijmegen, maar ook van zijn succesvolle romans Birk en Zomervacht. Van DWDD Boek van de Maand tot de Nederlandse Boekhandelprijs en van boekverfilmingen tot vele vertalingen: Jaap heeft het allemaal op zijn naam staan.

Wil je meer weten over Jaap? Luister begin december naar de podcast Het grote gesprek, waarin Jaap in anderhalf uur de diepte ingaat.

Mede mogelijk gemaakt door

Biografie van een Vlieg is een project van De Nieuwe Oost I Wintertuin, met ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds, LIRA Fonds, Fonds21, Nederlands Letterenfonds, Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland.

Jos Lenkens heeft de posters ontworpen en geïllustreerd. De persfoto’s zijn gemaakt door Studio Schulte Schultz.