Biografie van een Vlieg

Biografie van een Vlieg is een posterverhaal dat, al wandelend of fietsend, langs de weg te lezen is.

Omdat het jaarlijkse Wintertuinfestival vanwege corona niet door kon gaan, werden de posterplekken, die normaal gesproken het evenement aankondigen, gebruikt voor een vertelling. Jaap Robben schreef een verhaal over ontdekken, vriendschap en vergankelijkheid, voor jong en oud. Elk hoofdstuk beschrijft een dag uit het leven van de hoofdpersoon: een immer enthousiaste vlieg die vriendschap sluit met een pedante buizerd en volop geniet van het leven. Hoe kort het ook is.

Met Biografie van een Vlieg verplaatst De Nieuwe Oost I Wintertuin het podium: het festivalprogramma vindt niet in theaters en popzalen plaats, maar in de buitenlucht. De posterplekken zijn niet langer een aankondiging, maar worden bladzijden uit een boek. Met deze nieuwe en bijzondere vorm van publiceren vormt de stad het decor voor een verhaal.

“Normaal lees je hoofdstukken achter elkaar door terwijl je stil zit. Nu ben je in beweging en zit er telkens wat tijd tussen. Interessant hoe het Wintertuinfestival een nieuwe leeservaring neerzet en een prachtige manier om literatuur toegankelijk en leuk te maken. Het is hopen op meer van dit soort creatieve ideeën.” – 8weekly

Biografie van een Vlieg was van 5 t/m 29 november te lezen in Nijmegen en ging mid november op tour naar Leeuwarden, als onderdeel van Explore the North. Goed nieuws! In 2021 gaat de tour verder, onder meer langs Tilburg. Volg ons op FacebookInstagram of via de nieuwsbrief en blijf op de hoogte. 

Wil je meer weten over Jaap en dit project? Luister via Soundcloud of Spotify naar naar de podcast Het grote gesprek. Sophie Reinders gaat in anderhalf uur met Jaap de diepte in en spreekt hem over zijn veelzijdige oeuvre.

Benieuwd naar het verhaal? Je beluistert het hier in audio

Nog meer goed nieuws: Biografie van een Vlieg verschijnt ook in boekvorm! Op 12 februari verschijnt bij Uitgeverij Loopvis een speciale uitgave. Paul Faassen ontfermde zich over de tekeningen, wat resulteerde in een prachtig (cadeau)boekje voor lezers van alle leeftijden. 

Veel mensen vlogen mee! Via #biografievaneenvlieg en mail kwamen talloze reacties van wandelaars en fietsers binnen. Superleuk! Onder de inzendingen verloten we twee boekenpakketten van Jaap Robben.

Mede mogelijk gemaakt door

Biografie van een Vlieg is een project van De Nieuwe Oost I Wintertuin, met ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds, LIRA Fonds, Fonds21, Nederlands Letterenfonds, Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland.

Jos Lenkens heeft de posters ontworpen en geïllustreerd. De persfoto’s zijn gemaakt door Studio Schulte Schultz.