Biografie van een Vlieg

Biografie van een Vlieg is een posterverhaal dat, al wandelend of fietsend, langs de weg te lezen is. 

Omdat het jaarlijkse Wintertuinfestival vanwege corona in 2020 niet door kon gaan, werden de posterplekken, die normaal gesproken het evenement aankondigen, gebruikt voor een vertelling. Jaap Robben schreef een verhaal over ontdekken, vriendschap en vergankelijkheid, voor jong en oud. Elk hoofdstuk beschrijft een dag uit het leven van de hoofdpersoon: een immer enthousiaste vlieg die vriendschap sluit met een pedante buizerd en volop geniet van het leven. Hoe kort het ook is.

Met Biografie van een Vlieg verplaatst De Nieuwe Oost I Wintertuin het podium: het festivalprogramma vindt niet in theaters en popzalen plaats, maar in de buitenlucht. De posterplekken zijn niet langer een aankondiging, maar worden bladzijden uit een boek. Met deze nieuwe en bijzondere vorm van publiceren vormt de stad het decor voor een verhaal.

“Normaal lees je hoofdstukken achter elkaar door terwijl je stil zit. Nu ben je in beweging en zit er telkens wat tijd tussen. Interessant hoe het Wintertuinfestival een nieuwe leeservaring neerzet en een prachtige manier om literatuur toegankelijk en leuk te maken. Het is hopen op meer van dit soort creatieve ideeën.”8weekly

2021:
ARNHEM: 6 – 21 maart, i.s.m. Nieuwe Types
TILBURG:  9 – 16 maart, i.s.m. TILT

In het verleden:
NIJMEGEN (première): 5 – 29 november 2020, onderdeel van Wintertuin2020
LEEUWARDEN: 17 – 24 november 2020, i.s.m. Explore the North

Volg ons op FacebookInstagram of via de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe bevestigingen.

Wil je meer weten over Jaap en dit project? Luister via Soundcloud of Spotify naar naar de podcast Het grote gesprek. Sophie Reinders gaat in anderhalf uur met Jaap de diepte in en spreekt hem over zijn veelzijdige oeuvre.

Benieuwd naar het verhaal? Jaap heeft elk hoofdstuk ingesproken. Je beluistert het hier in audio

Nog meer goed nieuws: Biografie van een Vlieg is in boekvorm te bestellen bij Uitgeverij Loopvis. Paul Faassen ontfermde zich over de tekeningen, wat resulteerde in een prachtig (cadeau)boekje voor lezers van alle leeftijden. 

Veel mensen vlogen mee! Via #biografievaneenvlieg en mail kwamen talloze reacties van wandelaars en fietsers binnen. Superleuk! Ook de pers schreef over dit project. Lees er meer over op de websites van De Gelderlander, Leeuwarder Courant, 8weekly en Omroep Gelderland

Mede mogelijk gemaakt door

Biografie van een Vlieg is een project van De Nieuwe Oost I Wintertuin, met ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds, LIRA Fonds, Fonds21, Nederlands Letterenfonds, Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland.

Jos Lenkens heeft de posters ontworpen en geïllustreerd. De persfoto’s zijn gemaakt door Studio Schulte Schultz.