Text in English, click here

Schrijver Tommy Wieringa (Joe Speedboot, Dit zijn de namen) stelde de volgende vragen in zijn column in NRC Handelsblad van 4 april: ‘Heeft de gedwongen stilstand geleid tot introspectie, en introspectie tot zelfverbetering? De hemel is schoon nu, het water helder, en onze ziel, komt die ook gewassen tevoorschijn straks?’ Door het coronavirus zitten we allemaal binnen, verplaatsen we ons alleen nog maar van bank naar bed en vice versa. Bij hoge uitzondering komen we buiten. Het lijkt alsof we stilstaan. Maar het feit dat wij als mensen binnen blijven, betekent niet dat er geen beweging meer is. Juist als we vanuit ons raam naar de straten, de parken, de stegen kijken, ontvouwt de beweging zich voor onze ogen.

Het lijkt alsof we eilandjes zijn geworden. Wat iedereen nu mist is contact. Met je buren, met je familie en met je medestudenten. Juist voor deze studenten, opgesloten in veel te kleine studentenkamers met het ene na het andere Zoomcollege, is deze tijd extra eenzaam. Daarom initieert De Nieuwe Oost | Wintertuin in januari een briefwisseling. Wij koppelen studenten aan elkaar om verbinding tot stand te brengen. Doe je mee?

Stap 1:
Kijk vijf minuten uit je raam en schrijf alle dingen op die bewegen. Dat kan wat vuilnis op de grond zijn, de takken van een boom, een auto die voorbij rijdt.

Stap 2:
Kijk nu aandachtig naar de bewegingen. Bewegen de takken van die boom anders in de top? Danst
dat stukje vuilnis? Of struikelt het maar? Verandert de beweging als de wind draait? Noteer je bevindingen.

Stap 3:
Schrijf een brief waarin je vertelt wat je ziet en wat je mist. Vertel ook wat over jezelf zodat de lezer wat meer te weten komt over jou.

Mail je verhaal naar tom@denieuweoost.nl. Wij zullen ervoor zorgen dat het bij een andere student terecht komt. Schrijf je brief bij voorkeur in het Engels. Lukt dit niet? Schrijf hem dan in het Nederlands. 

Bovenstaande schrijfopdracht is geformuleerd door schrijver Koen Frijns. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Studievereniging KNUS, Cultuur op de Campus, Op Ruwe Planken en Radboud Universiteit.